Bierstad Berlijn

Berlijn is natuurlijk bekend vanwege allerlei toffe culturele bezienswaardigheden. Je vindt er de muur, de Reichstag en vele andere landmarks die je niet wilt missen tijdens een weekendje Berlijn. Maarrrr, tussen al dat cultureels is Berlijn een topstad om te genieten van het Reinheitsgebot – en de manieren waarop Duitse brouwers daarmee omgaan.

Klassiek vs Modern

Dit jaar bestaat het Reinheitsgebot exact 500 jaar. Voor de volledigheid: het Reinheitsgebot is in 1516 ingesteld en deze wet houdt in dat bierbrouwers alleen maar gemout graan, water en hop mogen gebruiken. Inmiddels wordt er minder streng mee omgegaan, maar veel Duitse brouwers zien het als kwaliteitskeurmerk en vermelden het nog steeds op hun etiket.

Goed, de Duitse biercultuur kent dus een oude traditie die ervoor zorgt dat brouwers creatief moeten zijn. Gelukkig is experimenteren en verfijnen van recepten precies wat de moderne bierbrouwer graag doet, en ook in Berlijn kun je daarom op allerlei plekken genieten van Duits bier – maar dan modern gebrouwen. Bierdrinken (ja, dat is een werkwoord) doe je in Berlijn eigenlijk op twee verschillende manieren. De typisch Duitse manier is in een van de vele Biergartens (check dan vooral het Prater).

Naast Biergartens vind je op steeds meer plekken cafe’s waar zowel lokaal bier als internationaal topbier getapt wordt. In de hippe wijk Friedrichshain, aan de oude oostkant van de stad, vind je een grote verscheidenheid aan terrassen en cafe’s. De gehele bierwereld is hier goed vertegenwoordigd. Van Duits, Nederlands en Tsjechisch pils tot véél verschillende IPA’s en heerlijke stouts.

Tips

Wat mag je echt niet missen als je een weekendje (of langer) naar Berlijn gaat? Natuurlijk een of meerdere biergartens, maar daarnaast zijn er in Berlijn een paar gave speciaalbiercafes.

 • Prater Biergarten
  De oudste biertuin in Berlijn is precies zoals je je een biergarten in Berlijn voorstelt. Groots, rijen picknicktafels, en grote glazen bier. Prater is zo’n beetje altijd open (op zondagen vanaf 12:00) en je vindt de biergarten aan de Kastanienallee (nummer 7) – in het centrum van de stad (voor zover Berlijn een echt centrum heeft…). Huispils is Maisel’s Waise: misschien wat bitterder dan we van gewoon pils gewend zijn, maar zeer smakelijk.
  Website: de

 

 • Kaschk Berlin
  Kaschk is een goed voorbeeld van de hippe, relaxte bierbars die je in Berlijn vindt. De taplijst varieert en er zijn veel verschillende internationale bieren te vinden, zoals TO ØL en Kompaan. Het huismerk pils is Schönramer Pils – een schoolvoorbeeld Duits pils. Het personeel is behulpzaam en weet precies het juiste biertje voor je te vinden. Kaschk ligt middenin het centrum van de stad – Linienstrasse 40 – en is elke dag van vroeg tot laat geopend .
  Website: de

 

 • Hopfenreich
  Nog zo’n mooie bierbar met veel verschillende internationale bieren op tap. Hier vind je onder meer Jopen, LeftHand Brewing en een goeie selectie Duits bier.
  Website: de

 

 • Holzmarkt
  Een van de hipste plekken langs de Spree (de rivier die door Berlijn stroomt): Holzmarkt. Holzmarkt is een aaneenschakeling van podia – opgebouwd met spullen die overal vandaan komen – foodstands waar je Bratwurst kun regelen, en véél verschillende plekken waar je van een biertje kunt genieten. Let op: hier kun je zomaar de hele dag zitten!
  Website: com

 

 • Kiez99 Village Market
  Kiez99 Village Market is een verzameling van gebouwen en terrassen in de hippe wijk Friedrichshain (sowieso dé wijk waar je wilt zijn!). Je kunt er bij verschillende en wisselende kraampjes eten halen en, niet onbelangrijk, bier proeven. De markt is alleen ‘s zomers geopend en dan worden er ook veel evenementen georganiseerd.
  Website: de
Hopfenreich in Berlijn - haveabeer
Ook interessant
parijs_frog-bier-2