Bierstad Haarlem

Wat mij betreft is Haarlem de leukste stad van Nederland. Eigenlijk is het een grote stad – maar dan in het klein. Het centrum is oud en supergezellig en vanuit werkelijk elke plek in de stad ben je zo op een van de vele plekken waar je een biertje kan drinken!

Enneh, mocht je vriend of vriendin geen zin hebben om een dagje naar Haarlem te gaan en meteen een café in te duiken? De Kleine Houtstraat is al meer dan eens uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.

De (bier) hotspots van Haarlem

 • Jopenkerk
  Haarlem’s bekendste biermerk is verkrijgbaar in zo ongeveer alle horecagelegenheden in de stad, maar ik wil je echt aanraden om de brouwerij zelf te bezoeken. Deze is gevestigd in een oude kerk die helemaal omgebouwd is tot brouwerij/eetcafe/restaurant. Achter een glazen wand zie je de brouwketels staan, terwijl je geniet van een Mooie Nel (heeft enorm veel prijzen gewonnen waaronder het beste bier van Nederland in 2015) of een van de vele limited editions die je er vaak op de tap vindt.
  Website: nl

 

 • Uiltje Bar
  Brouwerij het Uiltje bestaat nog maar een paar jaar, toch zijn de mannen nu al uitgegroeid tot een van de populairste brouwers van Nederland. Sterker nog, volgens Untappd behoren ze zelfs al tot de nationale top! Het Uiltje staat bekend om de heftigere bieren. Veel hop, barrel-aged en experimenteelWebsite: Uiltje Bar

 

 • Stadsstrand de Oerkap
  Daarnaast vind je tussen het treinspoor, de rivier Het Spaarne en een drukke weg het leukste strand van Nederland: Stadsstrand de Oerkap. Zorg dat je er op tijd bent want op zomerse dagen is het er behoorlijk druk – maar wel altijd gezellig. Biertechnisch gezien is dit natuurlijk bij uitstek een plek om wit- of weizenbier te drinken. Verder is Jopen natuurlijk volop aanwezig maar er is voldoende variatie in andere lekkere zomerse bieren: een hele lekkere plek om een hele dag met je voeten in het zand aan je Untappd te werken dus.
  Website: nl

 

 • The Louisiana
  Zoals de naam al wel verklapt is The Lousiana een restaurant waar eigenlijk alles Amerikaans is. Op het menu vind je kreeft, krab en mijn favoriet: de entrecote. Daar drink je natuurlijk een biertje bij en ook die zijn voornamelijk Amerikaans: Brooklyn Brewery, Flying Dog en Lagunitas Brewing Company zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
  Website:The Louisiana

 

 

 • The Wolfhound (Irish Pub)
  Vaak live-muziek en in de weekenden gewoon gezellig. Natuurlijk is er Guinness op tap en zijn er gerechten waarin bier gebruikt wordt, maar ook als dat niet echt je ding is kun je er prima eten voor een goede prijs.
  Website: The Wolfhound

 

 • Cafe de Vijfhoek
  Ben je op zoek naar een gewoon gezellige kroeg in het mooiste gedeelte van Haarlem, namelijk de Vijfhoek, check dan het gelijknamige cafe. De Vijfhoek, dus.
  Website: De Vijfhoek

 

 • Slijterij Melgers
  Dé slijterij voor speciaalbier in Haarlem is Melgers. Vlak achter de Botermarkt vind je een gigantische hoeveelheid bier uit verschillende landen.
  Website: Melgers
Bierstad Haarlem - Jopenkerk - haveabeer
Slijterlij Melgers in Haarlem - haveabeer
Ook interessant
Sevilla - Maquila Bar - HaveabeerBoek food en bier - haveabeer