Around the world: Puerto Natales

Misschien wel het mooiste natuurgebied van de hele wereld ligt in Chili: Torres del Paine. Diep in Chileens Patagonie kun je prachtige hikes maken door dit adembenemend vette gebied: de 4- of 5-daagse W-Trail of de twee keer zo lange O-Trail. Als je in Puerto Natales bent of zoekt naar info over Puerto Natales, dan is de kans dus groot dat je een van deze tochten gaat doen. Wat ons betreft is het een van de hoogtepunten van onze reis: de natuur is ongeëvenaard mooi en zo’n meerdaagse tocht heeft echt iets heel speciaals. Tip: op alle plekken in het park waar dorms of ingerichte tenten zijn, kun je bier kopen. Duur, maar na een pittig dagje hiken heb je het zéker verdiend!

Puerto Natales is het dorp dat het dichtst bij het park ligt. Als je dus naar Torres del Paine wilt, ga je eerst hier naartoe. Zo’n beetje het hele stadje is ingericht voor toeristen die gaan hiken en daardoor hangt er een gave backpackers-achtige sfeer. Je vindt overal restaurantjes, winkels die kampeerspullen verkopen én gelukkig ook een plek met een enorm uitgebreide bierkaart: Baguales.

Achterin Baguales zie je de brouwketels van de brouwerij, dat geeft een brewpub wat mij betreft altijd een extra gave craftbeer-achtige sfeer 🙂 Ook hier wordt gebrouwen met smeltwater van gletsjers uit de bergen – sowieso +1. Een van de blikvangers van de brouwerij is de IPA met Mate-tee. Mate is een Argentijnse thee die je werkelijk overal en altijd ziet. Argentijnen lopen bijna altijd met een thermosfles heet water en een mate-beker, erg tof dus dat de brouwers van Baguales met zoiets typisch Argentijns een IPA gemaakt hebben. Je proeft het bittere van de thee ook zeker terug in de IPA, een aanrader dus.

Middenin Puerto Natales zit het Wild Hostel. Wij hebben hier niet overnacht, maar het is wel een aanrader om hamburgers te eten -> bij je hamburger krijg je namelijk gratis een biertje 😉 Geen hele speciale, gewoon een prima biertje (nóóit gratis bier afslaan!) bij een prima hamburger.

Natúúrlijk is er een bierfestival in Puerto Natales!

Wij hadden enorm veel geluk met de planning van onze reis naar Puerto Natales, want tijdens het weekend van onze W-Trail werd het jaarlijkse bierfestival georganiseerd. Op de laatste dag van de trail moesten we nogal een pittig stuk lopen (22 kilometer), daarna een stuk met een ferry en vervolgens 2,5 uur met de bus terug naar Puerto Natales, maar we konden het toch niet laten om nog even bij het festival te kijken 🙂 Het is echt een Chileens feest, met Chileense muziek, allerlei standjes met Chileens eten, dronken dansende Chilenen en een stuk of 12 brouwerijtjes uit de omgeving. Waar je in Nederland bij een bierfestival een klein proefglaasje krijgt, kun je in Chili blijkbaar kiezen tussen een halve of een hele liter….dus heel veel proeven zat er niet in.

De brouwerijen brouwen allemaal ongeveer dezelfde bieren: pils, pale ale, honingbier, amber en stout. Het niveau varieert nogal en een halve liter superzoete stout is soms even doorbijten, toch vonden we het heel vet om een enorm Chileens bierfestival in Patagonie mee te maken!

Mocht je naar Torres del Paine gaan dan is januari waarschijnlijk de beste maand, al moet je ook in januari geluk hebben met het weer. Ook het bierfestival is tegen het einde van januari, als je er toch bent is het zeker leuk om er naartoe te gaan!

Ook interessant
El Calafate - haveabeerPunta Arenas - haveabeer