Bierstad: Sevilla

Op zo’n tweeenhalf uur vliegen van Amsterdam ligt een van de mooiste en oudste steden van Spanje: Sevilla. Er is een enorme keuze aan hotels voor ieder budget. Wij sliepen bijvoorbeeld in het Hostal Callejon del Agua: heel betaalbaar, netjes en op een toplocatie middenin de stad – vlakbij de grote kathedraal (overigens sowieso een aanrader om te bezoeken, hier staat de tombe van Columbus!).

Wat eigenlijk meteen opvalt is dat je bij ieder cafe en restaurant iets van Cruzcampo ziet: een vlag, uithangbord of bierviltjes. Cruzcampo is opgericht in Sevilla en is de grootste bierbrouwer van de stad. Hun pils is dan ook veruit het populairste bier in de stad. Het is prima te drinken, kost over het algemeen heel weinig (€1,20 voor een glas?) en wordt geschonken in mooie kleine doordrinkglazen. Dat laatste is mooi meegenomen: de bijnaam van de stad is de oven van Spanje – in de zomer lopen de temperaturen gemakkelijk op tot boven de 40 graden, daar moet je wel van houden. In ons geval was dat geen probleem: des te meer reden om af en toe een cafe en een verkoelend biertje te zoeken!

Maar Spaans Heinekenbier is natuurlijk geen reden om naar Sevilla te komen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg bars met een heerlijke selectie (lokale) speciaalbieren.

Tips

 • Maquila Bar(Calle Delgado 4) is daar een van. In de bar wordt ook gebrouwen, SON Compañía Cervecera heet hun eigen biermerk en de bieren die er gebrouwen worden passen eigenlijk erg goed bij de stad: redelijk heftig en zomers. Ik dronk er onder andere de toepasselijk genaamde IPA Hop Dog (90 IBU) en een Cloudy Summer, beide erg fijne biertjes. Naast hun eigen gebrouwen bier verkopen ze een uitgebreide selectie aan bieren vanuit de hele wereld. Wat Maquila bar tot onze favoriet in Sevilla maakt is de keuken. Het fijne van Spanje in het algemeen is dat je eigenlijk overal lekker kunt eten, en dat is bij Maquila bar zéker het geval! Vooral de gefrituurde kip is echt een hele dikke aanrader.
  Meer info: facebook.com/CervezaArtesanalSon

 

 • BierKraft (Calle Correduría, 35) is een hele hippe en een beetje Amerikaanse diner-achtige bar. In de rustige zijstraat is een lekker terras, maar binnen is eigenlijk veel meer te zien. De hele bar straalt bier uit, maar dan wel op een hele gave en moderne manier. Naast een lekkere selectie tapbieren staan er koelkasten vol met bier vanuit de hele wereld. Zeker de moeite waard!
  Meer info: facebook.com/bierkraft.es/

 

 • La Linterna Ciega(Calle Regina 10) ligt een beetje verscholen in een klein steegje, maar wil je ook zeker niet missen. Als je geluk hebt kun je buiten zitten want tsja, mensen kijken is altijd leuk en zeker op vakantie. Wederom een mooie selectie aan lokale en internationale bieren (ook hier vind je de bieren van SON op de tap) in combinatie met….tapas! Wat wil je nog meer?
  Meer info: https://www.facebook.com/lalinternaciega/

 

 • La Jeronima(Calle Jerónimo Hernandez 14) is een combinatie van een bar en een bibliotheek – al is dat laatste vooral leuk als je Spaans kunt lezen. La Jeronima is een hele relaxte plek waar vooral locals komen om de hele avond lekker buiten te zitten met een biertje.
  Meer info: https://www.facebook.com/lajeronima

 

 • BijLa Gallo Rojo (calle Madre María de la Purísima, 9) wordt vaak live muziek gespeeld door bandjes, of door bezoekers die een instrument meenemen. Het is een artistieke plek en er zijn dan ook regelmatig exposities te zien. Toch is la Gallo Rojo ook echt wel een bar en er zijn altijd lekkere bieren te krijgen, soms van hele kleine en onbekende brouwerijen.
  Site: https://www.facebook.com/gallorojofactoriadecreacion/

 

Overige tips:

 • Tip 1 (onze grootste valkuil): let op de siesta en de bijbehorende openingstijden! Ons vaste ritme is te laat naar bed gaan, de volgende dag rustig wakker worden en ontbijten, en dan de stad verkennen…om er vervolgens achter te komen dat alles pas tegen het einde van de middag weer open is.
 • Het centrum van Sevilla is niet enorm groot en het grootste gedeelte is dan ook prima te voet te bereiken. Mocht je echter zin hebben om wat meer van de stad te ontdekken dan kun je goedkoop fietsen huren: Sevilla is een echte fiets-stad.
 • Restauranttip: Zoko. Toegegeven, voor speciaalbier zit je hier verkeerd, maar het eten is écht fantastisch en heel spectaculair. Bestel vooral de Tuna BonBon (uitgeroepen tot tapa van het jaar)!
Terras in Sevilla - haveabeer
Sevilla - Maquila Bar - Haveabeer
Sevilla - Maquila Bar - Son - Haveabeer
Ook interessant
parijs_frog-bier-2Bierstad Haarlem - haveabeer