De charme van bokbier

Tsja, wat is dat nou eigenlijk met bokbieren, dat het toch een speciaal plekje bij eigenlijk iedereen heeft? Twee keer per jaar zijn zowel doorgewinterde bierliefhebbers als “gewone” drinkers gespannen, leven we gezamelijk toe naar het moment dat de eerste bokbieren bij de slijter liggen en kunnen we niet wachten om minstens één bokbiertocht te doen – al dan niet georganiseerd. Ik denk eigenlijk dat het vooral draait om het gevoel en de sfeer – bij de lentebokbieren hebben we allemaal zin in de lente, en bij het woord herfstbok denken we volgens mij allemaal aan gezellig binnenzitten en verwarmende biertjes drinken. En, daarnaast is het natuurlijk ook weer een prima excuus om zoveel mogelijk (verschillende) bieren te drinken 😉

Bokbier in Haarlem

Goed, afgelopen weekend was het zover: de bokbierdag in mijn thuisstad Haarlem! Bij maar liefst 13 kroegen in het centrum van de stad was minstens één bokbiertje te proeven. Eerlijk gezegd is bokbier niet mijn lievelingsbier – vaak vind ik ze toch een beetje zoetig en vlak – maar ik laat me graag verrassen. Bijkomend voordeel van deze “herfst”-editie: we hadden het geluk dat het het met dik 20 graden de warmste 15 oktober ooit was – al komt dat de smaak en sfeer van een herfstbok misschien niet echt ten goede, het was wel echt heel fijn 😉

Gewapend met een volledig opgeladen telefoon (alles voor Untappd), m’n zonnebril én met wat familie en vrienden gingen we op pad, kijken hoeveel van die 13 kroegen we zouden redden 🙂 Het is echt heel leuk om zo’n rondje door je eigen stad te lopen, je komt soms toch op plekken waar je anders niet zo snel komt en je drinkt natuurlijk ook biertjes die je alleen in het seizoen kunt krijgen. In Haarlem leeft het sowieso enorm, er komen echt veel mensen op af en overal waar je komt is het enorm (lees: gezellig) druk.

Het hoogtepunt: Jopen bier natuurlijk!

Het biertechnische hoogtepunt van de bokbierdag is niet zo lastig aan te wijzen: de Jopen 4-Granen Bok uit 2009. Acht jaar bewaren heeft het sowieso al prima bokbier héél smaakvol gemaakt: subtiel, zacht, een beetje chocola en rood fruit -> érg lekker!

De conclusie van een lekker middagje bierdrinken in de zon is (wederom) dat Haarlem een topstad is met veel leuke plekken, dat bokbier echt wel lekker kan zijn (vooral als je het even laat staan :)) en dat ik nu al weer zin heb in de lente!

Ook interessant
Planet Oedipus 1 | HaveabeerBillie´s Craft Beer Fest 2017 - bierlijst | haveabeer