Dikke zomertip: probeer eens een saison!

Het is volop zomerweer en dat vraagt om zomerse biertjes! ‘s Avonds kun je nog best zin hebben in een zware stout, maar wanneer je overdag in de zon zit wil je een lekker fris en zomers biertje drinken. Ik ga je enkele zomertips geven, te beginnen met het Belgische type saison.

De geschiedenis van saison in het kort: de naam komt van het Franse woord voor Seizoen. Dit bier werd voornamelijk ‘s winters gebrouwen door boeren en in de zomer gedronken door seizoensarbeiders, na een lange dag ploeteren op het land. Tegenwoordig worden deze bieren het hele jaar gebrouwen, maar de zomer blijft het fijnste moment om ervan te genieten! Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 5 en 6% – prima om een tweede van te bestellen als je op een terrasje zit dus. Vroeger werd er extra hop toegevoegd aan het bier zodat het wat langer houdbaar was – die extra hop zit er nog steeds wel in, maar nu is het echt alleen om er die typische saison-smaak aan te geven. Saisons smaken over het algemeen wat gekruid en droog en zijn zeer dorstlessend – met recht zomerbier dus!

Het bekendste voorbeeld is de klassieke Saison Dupont, van de Belgische brouwerij Dupont. Ook in Nederland worden inmiddels meerdere saisons gebrouwen, af en toe met verrassende toevoegingen of zelfs vatgerijpt om het nóg spannender te maken. Nevel Artisan Ales maakt enkele hele fijne saisons en de Bronkhoster Brewing Company heeft een op Chardonnay vaten gerijpte saison gemaakt – op het gebied van saisons valt dus ook nog eens enorm veel te ontdekken.

Dus, de volgende keer dat je op het terras een saison op de kaart ziet staan – probeer het eens!

Ook interessant
Bierfestivals Mei (4) - haveabeer